Zázvor v domě?

V květináčích se dá pěstovat mnoho rostlin, tak proč nezkusit třeba zázvor. Jeho kořen je skvělým pomocníkem při nachlazení, kdy nám uleví výborný zázvorový čaj. V horkých dnech zase přijde k chuti zázvorová limonáda. A je také vhodný k „doladění“ mnoha pokrmů. Na pěstování v domácích podmínkách není náročný. Zvládne to i začátečník, chce to jen trochu trpělivosti. Na první úrodu je totiž potřeba počkat pár měsíců. Jak na to?


zázvor sklizeň


Sadba z obchodu


Nejdříve si v obchodě koupíme pěkný kousek zázvoru. Vyhlédneme si takový, který má hezky buclatý tvar, jemnou slupku a několik zelených oček.  Než ho zasadíme, namočíme ho přes noc do teplé vody. Zbaví se v ní toxinů.


růžový květ


Široký květináč


Zázvor sázíme do dostatečně prostorného květináče. Umístíme ho tak, aby pupeny směřovaly vzhůru. Zasypeme ho vrstvou zeminy, která má cca 3 až 5 centimetrů. Použijeme kyprou půdu bohatou na živiny.


 


Má rád teplo


Nádobu postavíme na teplé stanoviště. Ven raději ne, pěstování by mohl ukončit i mírný mrazík. Zaléváme mírně, ale často. Kořen potřebuje vláhu, zeminu v květináči udržujeme vlhkou (vhodné je použití rozprašovače).


bílý zázvor


První úroda


Když uplynou asi čtyři měsíce, můžeme odhrnout půdu a sklidit si prvních pár kousků kořene. Po jejich odříznutí půdu zase dobře zahrneme. Velký kořen můžeme sklízet až asi za deset měsíců. V květináči si necháme několik malých oddenků. Aby z nich vyrostla nová rostlina.


 


Další možností, jak zázvor pěstovat, je samozřejmě také zakoupení semen nebo vzrostlých sazenic v zahradnictví.


 


Na závěr recept na zázvorový sirup:


připravíme si:


–       2 l citronové šťávy


–       0,5 l medu


–       2 kg nastrouhaného zázvoru


–       2 kg třtinového cukru


–       5 citrónů a 5 limetek


–       15 hřebíčků


–        nastrouhaný muškátový oříšek (asi polovinu)


–       3 vanilkové lusky


–       20 větviček máty


–       kardamon, badyán, skořici


 


Všechno pečlivě promícháme a necháme 2 dny na teplém místě. Několikrát za tu dobu promícháme. Po dvou dnech zcedíme. Nalijeme do lahví a uchováváme v chladu (vydrží až 3 měsíce). Když máme chuť na limonádu, stačí zředit studenou vodou a ledem. Horkou sirup zalijeme v případě, že potřebujeme zahřát nápojem teplým.


 


 


Ohodnoťte příspěvek